Author Topic: CPU Hogging pt 2  (Read 1240 times)

dunkers

  • Senior Community Member
  • Posts: 578
  • Hero Points: 26
CPU Hogging pt 2
« on: August 06, 2013, 09:45:00 am »
So, SE18 is sitting there doing nothing, but nevertheless it is using 12% of a quad core PC to not do it. This time, the CPU usage doesn't stop as soon as SE gets focus, so I was able to run the profiler for a minute or so (result attached).

Speaking of which, when I saved the profiler data I browsed to the right folder, chose a filename, clicked OK and instead of saving I got another save dialog! In this one the path and filename in the filename edit box were as I'd set, but the folder view was to my project. I clicked OK and it saved.

However, I then chose to load the profile data, pointed to the saved file and SE says no file exists. Huh? I think the profiling infrastructure needs another round of debugging or something.

dunkers

  • Senior Community Member
  • Posts: 578
  • Hero Points: 26
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #1 on: August 06, 2013, 09:50:44 am »
This CPU hogging seems to occur if something is showing in the preview window. Blank window = no hogging, something showing = 12% CPU.

dunkers

  • Senior Community Member
  • Posts: 578
  • Hero Points: 26
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #2 on: August 06, 2013, 01:06:27 pm »
Nope, it's not the preview window - that's a red herring. The actual cause is the vertical strip by the right scrollbar which shows other instances of some symbol your cursor is on. Whatever that is called: I just literally spent half an hour combing the help file and config in an effort to find out what it is and/or how to configure it, and am still none the wiser!

Dennis

  • SlickEdit Team Member
  • Senior Community Member
  • *
  • Posts: 2241
  • Hero Points: 282
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #3 on: August 06, 2013, 01:11:20 pm »
Thanks for pointing out the problem with profile save/load.  The bug was due to paths with spaces.

The profiling data shows a total of around 1 second of time spent in Slick-C, which leads me to conclude that this is a drawing bug.

What you are seeing is probably the same drawing issue with the horizontal scroll bar that has been discussed in other threads (and will be fixed in 18.0.1).  Have you tried turning off the horizontal scroll bar?
http://community.slickedit.com/index.php/topic,9468.msg40342.html#msg40342

dunkers

  • Senior Community Member
  • Posts: 578
  • Hero Points: 26
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #4 on: August 06, 2013, 01:20:02 pm »
It's not the horizontal scrollbar: there is no difference if the bar shows or is hidden. It is definitely the vertical strip, which I have discovered doesn't have a name but is turned on and off by Context Tagging "Highlight matching symbols under cursor".

chrisant

  • Senior Community Member
  • Posts: 1413
  • Hero Points: 131
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #5 on: August 06, 2013, 08:30:10 pm »
ScrollMarkup:  you're talking about the vertical scroll markup bar next to the vertical scroll bar, right?

dunkers

  • Senior Community Member
  • Posts: 578
  • Hero Points: 26
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #6 on: August 06, 2013, 09:58:16 pm »
Yes, that's the one (but can't remember seeing it called that).

I have V17 still installed, and it doesn't happen with that so it's a V18 thing.

Rodney

  • SlickEdit Team Member
  • Senior Community Member
  • *
  • Posts: 710
  • Hero Points: 45
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #7 on: August 06, 2013, 10:00:03 pm »
This specific issue is resolved by the 18.0.1 patch due out very shortly.

++rodney

dunkers

  • Senior Community Member
  • Posts: 578
  • Hero Points: 26
Re: CPU Hogging pt 2
« Reply #8 on: August 06, 2013, 10:06:35 pm »
Cool! Thanks Rodney :)